Támogatott Mikrohitelek
A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a régióban a legalacsonyabb kamattal kínálja forinthiteleit a vállalkozások számára!

Hírlevél

Konferencia a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány regionális tanácsadói programjának lezárása alkalmából

2015. április 8.

Az Alapítvány egyik legjelentősebb projektje az elmúlt években a „Vállalati tanácsadás” című projekt volt, melyet 2010 novembere és 2014 áprilisa között valósított meg szakmai partnereivel, a PRIMOM Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvánnyal, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Iparszövetséggel (KISZÖV) konzorciumban.

A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványt 22 éve, 1993-ban a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, a megye városainak és településeinek önkormányzatai, az OTP Bank, valamint vállalkozói érdekképviseletek, kamarák alapították. Az alapítás fő célja az addig nem létezett támogatott hitelezés beindítása volt a nem bankképes vállalkozások részére, melyek aránya Magyarországon nagyságrendileg 80% volt az Európai Uniós 20%-hoz képest.

Az alapítás fő célja az addig nem létezett támogatott hitelezés beindítása volt a nem bankképes vállalkozások részére, melyek aránya Magyarországon nagyságrendileg 80% volt az Európai Uniós 20%-hoz képest.

Az Alapítványnál jelenleg minden Magyarországon létező támogatott hitelprogram hozzáférhető, akár induló vállalkozások számára is, kedvezményes kamatszinttel, forint alapon. Az Alapítvány hiteleit az alapítás óta 3000 vállalkozás vette igénybe, 8,8 milliárd Ft összegben, 3000 munkahelyet létrehozva ezzel.

Az Alapítvány emellett tanácsadási és képzési programokat is végrehajt. A programjait olyan szemlélettel valósítja meg, hogy minden elért „hasznot”, támogatást az Alapítvánnyal kapcsolatban álló vállalkozások részére ad át, így az önálló projektekben az elmúlt 5 évben 650 millió Ft-nyi támogatást közvetített 642 vállalkozáshoz, 1193 munkahely létrehozásához vagy megtartásához hozzájárulva.

A HBM VFA így átfogó vállalkozás-indítási és fejlesztési szolgáltatáscsomagot nyújt a megyei vállalkozások részére egyablakos rendszerben, vissza nem térítendő támogatás közvetítésével, támogatott mikrohitelek, képzési, foglalkoztatási programok, tanácsadás, illetve általános irodai és információs szolgáltatások formájában.

A HBM VFA rendszeres résztvevője a megyei vállalkozói rendezvényeknek, maga is rendszeresen szervez megyeszerte vállalkozói fórumokat, a támogatásokat bemutató roadshow-kat. Az Alapítvány alapító tagja a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorciumnak, tagja az Európai Mikrofinanszírozási Hálózatnak, valamint rendszeres résztvevője és véleményformálója a hazai és nemzetközi mikrohitelezési fórumoknak.

 

Az Alapítvány egyik legjelentősebb projektje az elmúlt években a „Vállalati tanácsadás” című projekt volt, melyet 2010 novembere és 2014 áprilisa között valósított meg szakmai partnereivel, a PRIMOM Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvánnyal, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Iparszövetséggel (KISZÖV) konzorciumban.

A konzorcium egyedülálló szerepben volt és van abból a szempontból, hogy ez a szerveződés, a vállalkozásfejlesztési alapítványok hálózata 20 éves tevékenységének köszönhetően igen jelentős, több ezres létszámú aktív vállalkozói partner- és ügyfélkörrel rendelkezik a régióban.

A projekt során az Észak-Alföldi Régióban működő KKV-k pályázhattak különböző szakterületeken igénybe vett tanácsadás értékének legfeljebb 50%-át kitevő, 2011-től maximálisan 4.000.000 Ft, majd 2013-tól maximálisan 8.000.000 Ft összegre. Az igénybe vehető szakterületek széles skáláján volt többek között vállalati stratégia, szervezetfejlesztés, online megjelenés, marketing, közbeszerzés, munkaügyi, jogi és szakfordítási tevékenység.

A pályázat keretében támogatás kizárólag az adott vállalkozás esetében egyedi megoldást alkalmazó, a vállalkozás szokásos működéséhez szükséges tanácsadásba nem tartozó tanácsadási tevékenység után volt adható. A tanácsadás minőségbiztosítási okokból kizárólag a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által akkreditált tanácsadókon keresztül valósulhatott meg.

A projektet az Észak-Alföldi Régióban megvalósító konzorcium már 2014 őszére teljesítette a vállalásait, a teljes, 415 millió Ft-os keretet kiközvetítette a sikeresen pályázó 248 db mikro-, kis-, és középvállalkozásnak.

 

« vissza

© 2014 Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Elérhetőségünk

[ további elérhetőségek, megközelíthetőség ]

4029 Debrecen, Csapó u. 26.
Telefon/fax: (52) 500-330
E-mail: info@hbmvk.hu
facebook.com / hbmvk