219.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat azon Önfoglalkoztató, amely tényleges főtevékenységként az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló rendelet I. melléklete szerinti tevékenységet folytatja és nem volt jogosult a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (továbbiakban: 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet) szerinti ,,Ágazati bértámogatásra” és nem minősül a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti kifizetőnek, tehát nincs és az ágazati bértámogatásra való jogosultsági időszak alatt sem volt munkavállalója. 

A támogatott főtevékenységek és további információk az alábbi oldalon találhatók:
Az igénylés ügyfélkapus jelszóval az epapír oldalon keresztül onlin igényelhető az alábbi linken:
Az NFSZ-től kapott állásfoglalás alapján azon célcsoporttagoknak célszerű igényelni, akiknek a MÁK támogatási ideje már letelt (projekt első 12 hónapja) , annak érdekében, hogy többes bértámogatás ne fordulhasson elő. Azon célcsoporttagok is igényelhetik az NFSZ-től a támogatást, akik még a MÁK 12 hónapos támogatásán belül vannak, de a kettős finanszírozás elkerülése érdekében vizsgálni szükséges a jövedelem összegét, azaz a MÁK által igényelt jövedelmen felül a 219.000 Ft jövedelemnek is meg kell lennie az adott időszakban.
A MÁK is kiadott ezzel kapcsolatban egy állásfoglalást, mely az alábbi:

Tekintettel arra, hogy az egyszeri kompenzációs támogatás nem a vállalkozóvá válással kapcsolatos segítségnyújtást vagy a támogatási kérelemben foglalt projekt végrehajtását célozza, hanem a koronavírus okozta veszélyhelyzet és az annak kapcsán elrendelt egyes intézkedések, korlátozások következtében veszélyeztetett önfoglalkoztatók fennmaradását hivatott elősegíteni, így a VVT-s támogatott vállalkozások igénybe vehetik azt. 

A kompenzációt a vállalkozóknak bevételként kell nyilvántartani, azonban a kisadózók esetében a támogatás számításánál, kifizetésénél, valamint a fenntartási időszakra vonatkozó 1 millió forintos bevételi elvárásnál ezt az összeget nem veszi figyelembe bevételként a Kincstár. 

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásának igénybevételéről a záró beszámolóban tudnak majd nyilatkozni az érintettek.

Sikeres további pályázást kívánunk!